Przejdź do treści.

Menu

Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku zaprasza do kształcenia w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego

13 marca br. w siedzibie Starostwa Powiatowego w Elblągu odbyło się kolejne trzecie) spotkanie promujące uruchamiany od 1 września 2015 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku nowy zawód technik przetwórstwa mleczarskiego.

W spotkaniu udział wzięli: Grażyna Przasnyska - Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty, Maciej Romanowski - Starosta Elbląski, Marian Matuszczak - dyrektor ZSEiT w Pasłęku, Beata Pabian i Danuta Oleksiak z Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Elblągu, Gabriela Effenberg – naczelnik Wydziału Promocji Powiatu, Edukacji, Kultury i Sportu w Starostwie Powiatowym w Elblągu, Anna Bernard – przedstawiciel firmy Sery ICC Pasłęk Sp. z o.o. oraz przedstawiciele innych spółdzielni mleczarskich w regionie, doradcy zawodowi, dyrektorzy, pedagodzy i uczniowie gimnazjów z terenu powiatu elbląskiego i miasta Elbląga.

Uruchomienie tego kierunku kształcenia wynika z zapotrzebowania zakładów przetwórstwa mleczarskiego na specjalistów o takich kwalifikacjach. Zdaniem Pani Kurator Grażyny Przasnyskiej uruchomienie tego kierunku pod potrzeby zakładów mleczarskich i we współpracy z nimi może być modelowym rozwiązaniem, w którym duży pracodawca przewiduje potrzebę zatrudnienia w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego.

Dyrektor ZSEiT w Pasłęku zwrócił między innymi uwagę, że uczniowie spoza Pasłęka mogą mieć zakwaterowanie w internacie szkoły.

Przedstawiciel firmy Sery ICC Pasłęk Sp. z o.o. przedstawiła zakład z punktu widzenia prowadzonych inwestycji i rozbudowy, głównych wydziałów produkcyjnych i perspektyw funkcjonowania zakładu na najbliższe lata.

Technik przetwórstwa mleczarskiego jest zawodem unikatowym na terenie województwa warmińsko-mazurskiego i kształconym tylko w trzech szkołach w Polsce. Nauka w tym zawodzie obejmuje zagadnienia dotyczące przetwórstwa mleka, tj. przepisy i normy obowiązujące w przetwórstwie mleczarskim, klasyfikacje wyrobów mleczarskich, surowców, substancji i materiałów pomocniczych, skupu, transportu i magazynowania mleka oraz produkcji wyrobów mleczarskich. Ponadto uczeń poznaje podstawy rysunku technicznego, dokumentację techniczną, elementy materiałoznawstwa, maszyny i urządzenia, stosowane wprzetwórstwie mleczarskim, określa przyrządy kontrolno-pomiarowe. Nauka w tym zawodzie obejmuje też treści dotyczące mikrobiologii, badań właściwości fizykochemicznych i mikrobiologicznych mleka i przetworów mlecznych, metody instrumentalne bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Absolwent potrafi określić skład i właściwości mleka, jakość surowców i wyrobów gotowych oraz czynniki wpływające na ich jakość i przydatność technologiczną, dobiera surowce, dozwolone substancje dodatkowe i pomagające w przetwarzaniu, stosowane do wyrobów mleczarskich. Oprócz tego planuje i nadzoruje przebieg procesów technologicznych wprodukcji wyrobów mleczarskich, określa skład mikroflory mleka i jego przetworów, oraz znaczenie drobnoustrojów w mleczarstwie. Potrafi obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w procesach produkcji wyrobów mleczarskich.

Technik przetwórstwa mleczarskiego może pracować na stanowiskach: operator maszyn iurządzeń, aparatowy, brygadzista, serowar i laborant w mleczarniach, zakładach przetwórstwa spożywczego, w laboratoriach przy ocenie produktów mleczarskich, w handlu artykułami spożywczymi, marketingu produktów spożywczych. Może także prowadzić własną firmę.

Pokrewnymi zawodami, które może wykonywać technik przetwórstwa mleczarskiego są: technik przetwórstwa spożywczego, technik żywienia i usług gastronomicznych, dietetyk.

W trakcie czteroletniej nauki, uczniowie kształcący się w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego, będą mieli możliwość zapoznania się z nowoczesnymi technologiami wprodukcji wyrobów mleczarskich, podczas odbywania praktyk zawodowych w zakładach mleczarskich, takich jak Sery ICC Pasłęk, SM Spomlek o. Młynary, SM Mlekovita o. Morąg, Lactima Sp. z o.o. o. Morąg.

Wszystkich zainteresowanych gimnazjalistów zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej ZSEiT w Pasłęku: www.zseit.paslek.edu.pl oraz do udziału w Dniach Otwartych, które odbędą się 19-20 marca br. Szczegółowe informacje, związane z naborem, w którym kształcić się będą technicy przetwórstwa mleczarskiego, można uzyskać pod numerem telefonu: 55 248 31 29.

Andrzej Sawicki

Magdalena Lipska

Zdjęcie numer 1 galerii dla artykułu: GIMNAZJALISTO!!!
Zdjęcie numer 2 galerii dla artykułu: GIMNAZJALISTO!!!
Zdjęcie numer 3 galerii dla artykułu: GIMNAZJALISTO!!!
Zdjęcie numer 4 galerii dla artykułu: GIMNAZJALISTO!!!
Zdjęcie numer 5 galerii dla artykułu: GIMNAZJALISTO!!!
Zdjęcie numer 6 galerii dla artykułu: GIMNAZJALISTO!!!

bip.powiat.elblag.pl

bip

Nieruchomość w Rangórach k. Elbląga do sprzedaży

Połącz się z tłumaczem

Zarządzanie Kryzysowe

Zarządzanie kryzysowe

Film Promocyjny 2023

Newsletter

Wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
ul. Saperów 14 A, 82-300 Elbląg tel. 55/ 239-49-00, 239-49-09
sekretariat@powiat.elblag.pl

NIP Starostwa Powiatowego w Elblągu: 578-25-24-428
REGON: 170753615
NIP Powiatu Elbląskiego: 578-30-55-579
REGON: 170747690
Copyright © 2015 Powiat Elbląski