Jesteś tym, co jesz! To, co wybierzesz podczas zakupów – znajdzie się na Twoim talerzu i trafi do Twojego ciała.
Czytaj etykiety na produktach spożywczych, poznaj zasady bezpiecznego przygotowywania i łączenia potraw.
Ciekawostki
- § 73% konsumentów deklaruje, że czyta etykiety produktów spożywczych. Konsumenci najczęściej sprawdzają datę ważności oraz skład produktu.
- § „Najlepiej spożyć przed…” dotyczy jakości żywności. Jeśli zachowasz właściwe warunki przechowywania, po wskazanej dacie żywność może mieć inne walory smakowe i konsystencję. Ale nie musisz jej wyrzucać, gdy tylko minął ten termin!
- § „Należy spożyć do…” dotyczy bezpieczeństwa żywności. Po upływie wskazanej daty żywność jest nieprzydatna do spożycia. Może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.
Zachęcamy do zgłębienia tematu poprzez broszurę oraz film na youtubie: Środa z profilaktyką - filmy
info:BPZ
Zobacz załączoną galerię online na:
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/8087-sroda-z-profilaktyka-swiadomy-konsument-bezpieczne-przygotowywanie-potraw#sigProIdadaec1e657
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/8087-sroda-z-profilaktyka-swiadomy-konsument-bezpieczne-przygotowywanie-potraw#sigProIdadaec1e657