W formowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych u małych dzieci najważniejszy jest dobry przykład dawany przez rodziców i opiekunów. Preferencje smakowe dziecka kształtują się już w łonie matki.
Czym skorupka za młodu nasiąknie...
W rodzinach, w których spożywa się wspólne posiłki, dzieci częściej mają prawidłową masę ciała.
Zaledwie 52,9% dzieci codziennie zasiada do stołu wspólnie z rodziną.
Badania pokazują, że polskie dzieci jedzą za mało owoców, warzyw i przetworów z mleka. Najmłodsi, tuż po skończeniu pierwszego roku życia, piją nadmierne ilości słodzonych soków owocowych.
Dzieci w wieku 8-13 lat, których rodzice regularnie spożywają napoje słodzone, też chętnie po nie sięgają. I to trzykrotnie częściej niż ich rówieśnicy, których rodzice takich napojów nie piją.
Zachęcamy do zgłębienia tematu poprzez broszurę oraz film na youtubie: Środa z profilaktyką - filmy