Dnia 13 lipca 2022 r. Środowiskowy Dom Samopomocy w Przezmarku we współpracy z elbląskim Bankiem Żywności zorganizował zajęcia kulinarne na terenie zielonym dla uczestników pod hasłem „Jak ekonomicznie i smacznie przygotować posiłek”.
Celem spotkania było poszerzenie wiedzy o zdrowym i kreatywnym przygotowywaniu prostych posiłków z wykorzystaniem tego co mamy w kuchni bez wydawania dużych pieniędzy na produkty. Oszczędne gotowanie to, także racjonalne i przemyślane zakupy.
W trakcie zajęć nasi podopieczni poznali przepisy na zdrowe dania, które powinny stanowić bazę zbilansowanej diety. Uczyli się dobierać produkty, aby szybko przygotować smaczne potrawy. Poznali również zasady prawidłowego przechowywania i przetwarzania żywności, tak aby nic się nie zmarnowało. Jest to doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu, nauka samodzielności oraz budowanie i wzmacnianie wzajemnych relacji.
Małgorzata Subocz
Kierownik Środowiskowego Domu
Samopomocy w Przezmarku