W ramach dwóch projektów Erasmus+ „Nowe umiejętności = nowe możliwości” oraz „Pracuję, doświadczam i uczę się Europy” realizowanych w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, aż 25 uczniów odbyło dwutygodniowe praktyki zawodowe w Rimini, we Włoszech.
Młodzież odbywała praktyki we włoskich zakładach gastronomicznych, restauracjach, recepcjach hotelowych oraz w piekarni, a nawet w gospodarstwie rolnym. Praktykanci z obszaru gastronomii poznawali surowce, z którymi nie dane im jest pracować na co dzień, np.: ośmiornice, kalmary, krewetki, małże, karczochy czy fenkuł, a obróbkę wstępną owoców morza poznali bardzo dokładnie. Młodzież przygotowywała tradycyjne włoskie dania oraz pyszne desery. Uczniowie klas ekonomicznych pracowali w hotelowych recepcjach, gdzie poznawali zasady pracy hotelu, programy komputerowe i katalogowanie dokumentacji. Stażyści z technikum agrobiznesu zgłębiali tajniki pracy we włoskiej piekarni, która zajmowała się produkcją pieczywa, np.: chleba ryżowego, tostowego oraz wyrobów cukierniczych, takich jak croissanty. Ciekawe dwa tygodnie spędzili chłopcy z klasy II technikum agrobiznesu, którzy swoje praktyki odbyli w gospodarstwie rolnym specjalizującym się w produkcji ekologicznych warzyw. Mieli tam możliwość zapoznania się z tajnikami produkcji oraz zasadami obsługi podstawowych maszyn, które były wykorzystywane w gospodarstwie.
Mimo obaw, które odczuwali uczniowie przed wyjazdem, bardzo dobrze poradzili sobie językowo, byli samodzielni i nie bali się porozumiewać głównie w języku angielskim, dzięki czemu udoskonalili swoje umiejętności językowe i interpersonalne.
Od pierwszego dnia Rimini rozpieszczało uczniów słoneczną pogodą, dlatego w wolnym czasie młodzież rozkoszowała się piękną plażą nad Adriatykiem. Wieczorne kąpiele były przyjemnością, ponieważ wieczory dawały odpocząć od upałów, a woda już w maju jest tam bardzo ciepła. Oprócz tego uczniowie zwiedzali miasto zarówno za dnia jak i nocą, Rimini tętni życiem do późnych godzin. Jedną z atrakcji była wizyta kulturoznawcza w San Marino, w jednym z najmniejszych państw Europy.
Wszyscy uczestnicy stażu zorganizowanego w ramach programu Erasmus+ zgodnie stwierdzili, że udział w projekcie pozwolił im zdobyć bezcenne doświadczenie, które na pewno będą mogli wykorzystać w przyszłej pracy zawodowej. Wyjazd do Włoch był świetną okazją do podniesienia kompetencji językowych, samooceny, poznania kultury i włoskich obyczajów oraz skosztowania smaków śródziemnomorskiej kuchni. Podczas planowanego w czerwcu podsumowania, uczniowie zaprezentują swoim kolegom nabyte umiejętności.
Na szczęście to jeszcze nie koniec wyjazdów. W październiku 2022 kolejna grupa 13 uczniów odwiedzi hiszpańskie wybrzeże Costa del Sol.
Projekty finansowane są z środków unijnych.
Info ZSEiT: Wioletta Wierzbicka
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/7378-powrot-uczniow-zseit-ze-slonecznych-wloch#sigProId49bd3688d9