W środę 18 kwietnia 2018 roku klasa III liceum z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku w ramach lekcji geografii zwiedziła elbląski Browar.
Zajęcia zorganizowała nauczycielka p. Barbara Żak. Miały one na celu pogłębienie wiedzy na temat przetwórstwa spożywczego w regionie, znaczenia browarnictwa dla rozwoju rolnictwa oraz poznanie procesu technologicznego wytwarzania piwa. Uczniowie poznali historię zakładu, który założono już w 1872 roku i który później był w rękach m.in. niemieckich, australijskich, a obecnie holenderskich udziałowców. Od 2004 roku zakład nosi nazwę Grupa Żywiec S.A. Browar w Elblągu.
Młodzież przy stacji uzdatniania wód dowiedziała się, że do produkcji piwa niezwykle ważna jest właśnie czysta woda, która pochodzi z ujęć miejskich i własnych Browaru i przechodzi ona szczegółową kontrolę. Uczniowie obserwowali też moment dostarczania surowców, dowiedzieli się na przykład, że chmiel wytwarzany przez polskich rolników trafia do Niemiec, gdzie podlega kontroli, standaryzacji i w postaci granulatu zostaje dostarczony do Browaru.
Wrażenie wywarły na uczniach kadzie, w których gotuje się brzeczkę piwną w ponad 800 C oraz rozlewnia z trzema liniami technologicznymi do butelkowania i napełniania puszek. Browar może napełnić do 90 tysięcy butelek i 28 tysięcy puszek piwa na godzinę, a rocznie produkuje się w nim około 2 - 2,5 mln hl piwa rocznie.
Młodzież była pod wrażeniem organizacji pracy w zakładzie, zastosowanych rozwiązań technologicznych i ilości litrów piwa produkowanego w Browarze każdego dnia.
Barbara Żak
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/4151-lekcje-z-pomyslem-w-zseit#sigProId80f4df73f7