11 października uczniowie klas kształcących w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik przetwórstwa mleczarskiego z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku uczestniczyli w IV Kongresie Bezpieczeństwa Żywności w Warszawie.
Kongres był zorganizowany przez IFS Office Central & Eastern Europe we współpracy z SGGW, Biurem Promocji Jakości oraz światową organizacją logistyczną CSCMP Poland. Corocznie Kongres stanowi platformę wymiany wiedzy i doświadczeń w zakresie bezpieczeństwa żywności, nowych technologii, dostępu do rynku, globalnej logistyki, zależności i kooperacji między wielonarodowymi i małymi producentami, standardów prywatnych i publicznych oraz zrównoważonego rozwoju.
W ramach wydarzeń towarzyszących Kongresowi w Centrum Konferencyjnym Polin odbyła się wystawa innowacyjnych technologii, produktów, opakowań i rozwiązań logistycznych.
Uczniowie ZSEiT zapoznali się między innymi z najnowszymi regulacjami prawnymi i aktualnym stanem organizacji urzędowej kontroli żywności w Polsce, najnowszym stanem techniki w zakresie wykrywania zafałszowań żywności a także mieli okazję wysłuchać wykładu na temat etosu producenta wyrobów spożywczych w odniesieniu do bezpieczeństwa i jakości żywności.
Atrakcją wieńczącą długi dzień wykładów i paneli dyskusyjnych był występ Andrzeja Rosiewicza, który w specjalnie napisanej na tę okazję piosence w żartobliwy sposób odniósł się do spraw zdrowego żywienia i jakości żywności.
Bogumiła Olendzka-Kozicka
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/3730-uczniowie-z-zseit-na-kongresie-bezpieczenstwa-zywnosci#sigProId42c6dbeb82