Przejdź do treści.

Menu

14 czerwca uczniowie Zespołu Szkół w Pasłęku z klas I i II o nachyleniu przyrodniczo- medycznym mieli niecodzienną okazję uczestniczenia w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Uczniowie klasy pierwszej zaczęli od zajęć pt. „Czy wiesz co jesz?”, które poprowadziła bardzo energiczna dr hab. Beata Kurowicka. Uczestnicy mogli m. in. zbadać na własnych organizmach, w jaki sposób narządy zmysłów rozpoznają rodzaj spożywanego pokarmu. Dużo emocji wywołało ćwiczenie polegające na sporządzaniu mapy smakowej języka. Okazuje się, że wrażliwość kubków smakowych poszczególnych osób na podstawowe smaki jest bardzo różna. Wiele osób zaskoczyła informacja, że dopiero niedawno odkryto piąty smak.  Obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego funkcjonuje tzw. smak mięsny lub umami, którego nośnikiem jest kwas glutaminowy (w przemyśle spożywczym zastępowany przez glutaminian sodu). Na zakończenie tego warsztatu uczestnicy przy użyciu odczynników chemicznych określali skład wybranych pokarmów.

Młodzież z klasy drugiej z kolei uczestniczyła w warsztacie pt. „Jak funkcjonuje roślina?”. Na tych zajęciach uczniowie samodzielnie wykonywali preparaty mikroskopowe, na podstawie których obserwowali budowę wosków parzących pokrzywy, tkankę przewodzącą selera naciowego, przekrój przez igłę cisa i wiele innych. Ćwiczenia były wspaniałą okazją, aby dokładniej przyjrzeć się strukturom poznawanym w szkole na lekcjach botaniki, czy fizjologii roślin.

Obie klasy wzięły udział w zajęciach przygotowanych przez dr Iwonę Jeleń pt. „Fascynujący świat pijawek”. Na początku uczniowie zostali zapoznani z ogólną budową i biologią tych zwierząt, a następnie przystąpili do samodzielnej pracy polegającej na obserwacji i oznaczeniu kilku gatunków pijawek. Największe wrażenie jednak na uczestnikach wywarł kontakt z żywymi pijawkami. Co odważniejsi zdecydowali się sprawdzić na sobie, jak pijawka zachowa się na skórze.

Po warsztatach uczniowie zgodnie przyznali, że zajęcia były bardzo interesujące i pouczające, a pobyt w murach akademickich niezwykle cennym doświadczeniem. Z pewnością ułatwią przyszłe decyzje dotyczące wyboru kierunku studiów. Z kolei panie prowadzące zajęcia podkreślały duże zaangażowanie i wiedzę naszych uczniów. Z całą pewnością w po wakacjach zdecydujemy się kolejne tego typu warsztaty.

Katarzyna Panimasz

 

Nieruchomość w Rangórach k. Elbląga do sprzedaży

bip.powiat.elblag.pl

bip

Obserwuj nas na FB

Połącz się z tłumaczem

Zarządzanie Kryzysowe

Zarządzanie kryzysowe

Wywiad

 

Film Promocyjny 2023

Newsletter

Wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
ul. Saperów 14 A, 82-300 Elbląg tel. 55/ 239-49-00, 239-49-09
sekretariat@powiat.elblag.pl

NIP Starostwa Powiatowego w Elblągu: 578-25-24-428
REGON: 170753615
NIP Powiatu Elbląskiego: 578-30-55-579
REGON: 170747690
Copyright © 2015 Powiat Elbląski