Już po raz drugi uczennice Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku - Sandra Szpilka i Anna Tomaszewska z II klasy technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie „Black Box”.
Konkurs zorganizował 17.02.2017 r. Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu. Zmierzyło się w nim 9 drużyn z całej Polski. Zadaniem uczniów było przyrządzenie trzech porcji jednego dania zasadniczego z wylosowanych przez siebie produktów mieszczących się w tak zwanej czarnej skrzynce. Na przygotowanie zawodnicy mieli 1,5 godziny. Następnie potrawę trzeba było zaprezentować przed jury.
W jury zasiadali szefowie kuchni z wieloletnim doświadczeniem oraz właściciele restauracji pod przewodnictwem dra Józefa Sadkiewcza z Akademii Kulinarnej w Bydgoszczy. Jury oceniało potrawy pod względem wykorzystania technik sporządzania, smakowitości oraz aranżacji podania.
Sandra i Ania sporządziły smażonego fileta z pęczotto oraz sałatką z buraków i skorzonery w sosie kokosowym z prażonymi orzechami włoskimi. Uczennice miały dużą konkrecję. Za udział w konkursie otrzymały dyplomy i nagrody rzeczowe, zostały również zauważone przez szefa kuchni Restauracji „Bałtycka” z Krynicy Morskiej i dostały propozycję pracy. Dzięki udziałowi w tak trudnym konkursie uczennice miały możliwość sprawdzenia się w rywalizacji, mogły porównać swoje umiejętności, poznały osobowości kulinarne. Doświadczenie jakie zdobyły, wzbogaciło ich warsztat pracy, a wspomnienia pozostaną na długo. Gratulujemy.
Wioletta Wierzbicka
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/3285-ii-ogolnopolski-konkurs-black-box-z-udzialem-uczennic-z-zseit#sigProId0bb01c3af0