Przejdź do treści.

Menu

Najlepszym wsparciem dla uczącej się młodzieży w poszukiwaniu celu nauki i innych rozterkach szkolnych jest doświadczenie osób, które szkołę ukończyły. O ile przekazywanie własnego doświadczenia przez rodziców i nauczycieli nie wzbudza zbyt dużego zainteresowania wychowanków, o tyle słowa absolwentów, którzy ukończyli tę samą szkołę, trafiają celnie do ucznia.

Z myślą o tym w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku zorganizowano spotkanie dla uczniów klas III i IV kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Spotkanie stwarzało możliwość do tego, aby absolwent ZSEiT podzielił się swoimi cennymi uwagami, wspomnieniami, refleksjami, rozterkami z czasów nauki w technikum, na studiach i w pracy zawodowej.

16 grudnia szkołę odwiedził Mariusz Żuk - absolwent Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, aktualnie student SGGW w Warszawie na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności na wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Mariusz jest 23-letnim młodym badaczem ciekawym zjawisk zachodzących w żywności. Główne zainteresowania to żywność ekologiczna oraz żywność funkcjonalna, a także innowacje w projektowaniu żywności. Dodatkowo aktywnie działa w samorządzie studentów SGGW, czy kole naukowym żywieniowców. Osiąga wysokie wyniki w nauce i potencjał do dalszej kariery naukowej. Mimo młodego wieku prowadzi projekty, m.in.: projektowanie bezglutenowych funkcjonalnych wyrobów cukierniczych z dodatkiem nietypowych surowców, projektowanie funkcjonalnych napoi ekologicznych z dodatkiem aceroli dla osób chorych na anemię, rekonwalescentów i dzieci, projektowanie wysokobiałkowego napoju dla sportowców na bazie świerszczy i białka ryżowego czy wykorzystanie innowacyjnych surowców w produkcji ciastek funkcjonalnych. Współpracuje z firmami zajmującymi się produkcją i certyfikacją żywności, dzięki czemu w praktyczny sposób kształci się również poza uczelnią.

Na spotkaniu z uczniami podzielił się własnymi wspomnieniami i refleksjami z czasów nauki w ZSEiT. Zaznaczył, jakie umiejętności i kwalifikacje wykształciła w nim szkoła, i które pomagają mu dziś. Ponadto poprowadził bardzo ciekawy wykład oparty na własnej pracy badawczej dotyczącej zastosowania aceroli przy produkcji napoi ekologicznych.

Uczniowie ZSEiT ze skupieniem słuchali wypowiedzi starszego kolegi. Zadawali wiele szczegółowych pytań dotyczących studiów i pracy badawczej. W ich ocenie spotkanie było ciekawe i bardzo motywujące.

Bogumiła Olendzka-Kozicka

 

Nieruchomość w Rangórach k. Elbląga do sprzedaży

bip.powiat.elblag.pl

bip

Obserwuj nas na FB

Połącz się z tłumaczem

Zarządzanie Kryzysowe

Zarządzanie kryzysowe

Wywiad

 

Film Promocyjny 2023

Newsletter

Wydarzenia

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
ul. Saperów 14 A, 82-300 Elbląg tel. 55/ 239-49-00, 239-49-09
sekretariat@powiat.elblag.pl

NIP Starostwa Powiatowego w Elblągu: 578-25-24-428
REGON: 170753615
NIP Powiatu Elbląskiego: 578-30-55-579
REGON: 170747690
Copyright © 2015 Powiat Elbląski