8 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Cel, jaki przyświeca pomysłodawcom: Komisji Europejskiej i Euro-toques, organizacji zrzeszającej szefów kuchni z całej Europy, jest bardzo ważny. Komisja Europejska ma nadzieję, że dzięki takim inicjatywom zmniejszy się liczba zbyt ciężkich mieszkańców UE.
Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w 15 krajach Unii Europejskiej urzędnicy, kucharze i uczniowie biorą udział w pokazach zdrowego i smacznego gotowania oraz w konkursach i warsztatach promujących zdrowy styl życia.
Tego dnia przygotowaliśmy dla uczniów ZSEiT oraz gimnazjalistów:
- Konkurs Wiedzy o Racjonalnym Żywieniu „RUSZ PO ZDROWIE - WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ W GŁOWIE”. Ideą konkursu jest: propagowanie zdrowego modelu odżywiania wśród młodzieży, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozwijanie zainteresowań żywieniowych uczniów i zapobieganie chorobom żywieniowozależnym.
- Prelekcję na temat zdrowego odżywiania „Kasze na zdrowie Nasze”, którą wygłosił Marcin Raszewski - wykładowca dietetyki Elbląskiej Uczelni Humanistyczno-Ekonomicznej oraz członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków w Łodzi.
- Pokaz kulinarny Live Cooking - „Kaszotto z grzybami”- poprowadzony przez Urszulę Samel wraz z Karoliną Zawidow uczennicą kl. II kucharz i Paulą Karczewską uczennicą kl. II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
- Bufet zdrowego jedzenia z degustacją, a w nim m.in.: deser kokosowy z chia i musem truskawkowym, budyń czekoladowy z kaszy jaglanej, placki z kaszy gryczanej i warzyw, sałatka z amarantusem, pieczonym burakiem i pomarańczą, sałatka z kurczakiem, komosą ryżową, miksem sałat, karmelizowaną dynią i granatem, chipsy z warzyw oraz dwa rodzaje smooth z owoców i warzyw. Bufet zdrowego jedzenia przygotowali uczniowie klasy II kucharz oraz kl. I i II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem Wioletty Wierzbickiej oraz Urszuli Samel.
Do konkursu zgłosiło się 44 uczniów szkół gimnazjalnych z Pasłęka, Morąga, Stankowa, Młynar oraz Małdyt.
Oto laureaci:
1 miejsce - Natalia Kaczmarczyk, uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku;
2 miejsce - Agnieszka Budkiewicz, uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku;
3 miejsce - Michał Sawicki, uczeń Gimnazjum w Stankowie.
Wyróżnienia:
- Natalia Pielak, uczennica Gimnazjum w Małdytach;
- Katarzyna Cichocka, uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku;
- Jerzy Bereżański, uczeń Gimnazjum nr 1 w Pasłęku.
Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy udziału, a laureaci i wyróżnieni nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów: MediaMarkt Elbląg, Renatę Kłysz właścicielkę Sali bankietowej „Zacisze” w Pasłęku, Ewę Jarczewską właścicielkę „Gospody Rybnej” w Krynicy Morskiej, Firmę „Regeneracja - catering dietetyczny” z Elbląga.
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/3078-europejski-dzien-zdrowego-jedzenia-i-gotowania#sigProIdace86bef74