Przejdź do treści.

Menu

8 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Cel, jaki przyświeca pomysłodawcom: Komisji Europejskiej i Euro-toques, organizacji zrzeszającej szefów kuchni z całej Europy, jest bardzo ważny. Komisja Europejska ma nadzieję, że dzięki takim inicjatywom zmniejszy się liczba zbyt ciężkich mieszkańców UE.

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w 15 krajach Unii Europejskiej urzędnicy, kucharze i uczniowie biorą udział w pokazach zdrowego i smacznego gotowania oraz w konkursach i warsztatach promujących zdrowy styl życia.

Tego dnia przygotowaliśmy dla uczniów ZSEiT oraz gimnazjalistów:

  1. Konkurs Wiedzy o Racjonalnym Żywieniu „RUSZ PO ZDROWIE - WSZYSTKO ZACZYNA SIĘ W GŁOWIE”. Ideą konkursu jest: propagowanie zdrowego modelu odżywiania wśród młodzieży, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozwijanie zainteresowań żywieniowych uczniów i zapobieganie chorobom żywieniowozależnym.
  2. Prelekcję na temat zdrowego odżywiania „Kasze na zdrowie Nasze”, którą wygłosił Marcin Raszewski - wykładowca dietetyki Elbląskiej Uczelni Humanistyczno-Ekonomicznej oraz członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków w Łodzi.
  3. Pokaz kulinarny Live Cooking - „Kaszotto z grzybami”- poprowadzony przez Urszulę Samel wraz z Karoliną Zawidow uczennicą kl. II kucharz i Paulą Karczewską uczennicą kl. II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
  4. Bufet zdrowego jedzenia z degustacją, a w nim m.in.: deser kokosowy z chia i musem truskawkowym, budyń czekoladowy z kaszy jaglanej, placki z kaszy gryczanej i warzyw, sałatka z amarantusem, pieczonym burakiem i pomarańczą, sałatka z kurczakiem, komosą ryżową, miksem sałat, karmelizowaną dynią i granatem, chipsy z warzyw oraz dwa rodzaje smooth z owoców i warzyw. Bufet zdrowego jedzenia przygotowali uczniowie klasy II kucharz oraz kl. I i II technikum kształcącym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod czujnym okiem Wioletty Wierzbickiej oraz Urszuli Samel.

Do konkursu zgłosiło się 44 uczniów szkół gimnazjalnych z Pasłęka, Morąga, Stankowa, Młynar oraz Małdyt.

Oto laureaci:

1 miejsce - Natalia Kaczmarczyk, uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku;

2 miejsce - Agnieszka Budkiewicz, uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku;

3 miejsce - Michał Sawicki, uczeń Gimnazjum w Stankowie.

Wyróżnienia:

- Natalia Pielak, uczennica Gimnazjum w Małdytach;

- Katarzyna Cichocka, uczennica Gimnazjum nr 1 w Pasłęku;

- Jerzy Bereżański, uczeń Gimnazjum nr 1 w Pasłęku.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy udziału, a laureaci i wyróżnieni nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów: MediaMarkt Elbląg, Renatę Kłysz właścicielkę Sali bankietowej „Zacisze” w Pasłęku, Ewę Jarczewską właścicielkę „Gospody Rybnej” w Krynicy Morskiej, Firmę „Regeneracja - catering dietetyczny” z Elbląga.

 

bip.powiat.elblag.pl

bip

Nieruchomość w Rangórach k. Elbląga do sprzedaży

Połącz się z tłumaczem

Zarządzanie Kryzysowe

Zarządzanie kryzysowe

Film Promocyjny 2023

Newsletter

Wydarzenia

Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
ul. Saperów 14 A, 82-300 Elbląg tel. 55/ 239-49-00, 239-49-09
sekretariat@powiat.elblag.pl

NIP Starostwa Powiatowego w Elblągu: 578-25-24-428
REGON: 170753615
NIP Powiatu Elbląskiego: 578-30-55-579
REGON: 170747690
Copyright © 2015 Powiat Elbląski