W ramach "Dni Hotelarza" w Zespole Szkół w Pasłęku odbył się III Szkolny Konkurs Wiedzy i Umiejętności Hotelarskich o tytuł "HOTELARZ ROKU 2015". To już trzecia edycja konkursu, w której uczestniczą uczniowie technikum hotelarskiego. W tym roku dodatkową atrakcją był konkurs o tytuł "HOTELARZ ROKU JUNIOR 2015".
Do tego tytułu pretendowali uczniowie klasy pierwszej technikum hotelarskiego. Do konkursu stanęło siedmioro uczniów: Julia Bigus, Emil Makuła, Patrycja Wójcik z klasy I, Aleksandra Krupień, Kinga Lewko, Pamela Tyburska z klasy II oraz Sylwia Smotrycka ubiegłoroczna laureatka) z klasy III technikum hotelarskiego. Dodatkowo przygotowaniem atrakcji barmańskich zajmowały się: Patrycja Jaworska z klasy II i Natalia Siemionowska i Ola Zylbert z klasy I. Honorowymi gośćmi byli uczniowie z gimnazjum w Wilczętach wraz z opiekunami.
W tym roku uczniowie musieli okazać się znajomością wiedzy hotelarskiej z zakresu obsługi gości w recepcji hotelowej, dokonać prezentacji własnej osoby, jako wzorowego hotelarza i zaprezentować hotelarski savoir vivre. Sprawdzianem umiejętności miał być konkurs na wykwintny poczęstunek, który miał przekonać komisję, że posiadają także umiejętności kulinarne. Dodatkowo oceniana była znajomość wybranego języka obcego i wiedzy z marketingu w hotelarstwie.
W pierwszym dniu Konkursu przeprowadzono sprawdzian wiedzy hotelarskiej oparty na testach egzaminacyjnych przygotowujących do egzaminu zawodowego. Uczniowie klasy pierwszej mieli do rozwiązania 50 zadań, a uczniowie klas II-III 150 zadań testowych. Mistrzem Wiedzy Hotelarskiej okazała się Pamela Tyburska II TH, uzyskując 148pkt. na 150 możliwych. Mistrzem Wiedzy Hotelarskiej wśród juniorów została Patrycja Wójcik z klasy I TH.
Prawdziwe atrakcje miały miejsce w drugim dniu Konkursu, kiedy trzeba było wykazać się umiejętnościami potrzebnymi do pracy w hotelu. Pierwsza bardzo ciekawa konkurencja to pokaz umiejętności kulinarnych. Uczniowie mieli za zadanie samodzielnie wykonać i zaprezentować swoje propozycje wykwintnego poczęstunku, deseru lub koktajlu. W tej konkurencji rywalizacja była naprawdę duża, a Komisja miała prawdziwy dylemat, komu przyznać tytuły. Tytuł Mistrza Umiejętności Kulinarnych przyznano Pameli Tyburskiej za deser lodowy „wakacje”, a wśród juniorów laureatką została Julia Bigus za „sałatkę letnią” i koktajl „truskawki z nutką pomarańczy”.
Druga konkurencja to prezentacja własnej osoby, jako przyszłego wzorowego hotelarza. W tej konkurencji uczestnicy musieli wykazać się przed komisją umiejętnościami komunikacji interpersonalnej, właściwym doborem ubioru oraz umiejętnościami argumentowania do tytułu "Hotelarz Roku 2015". Tu prawdziwymi mistrzami okazały się Kinga Lewko z klasy II TH i Patrycja Wójcik. Mistrzem hotelarskiego savoir vivre’ został Emil Makuła z klasy I TH.
Po podliczeniu wyników w poszczególnych konkurencjach okazało się, że tytuł „HOTELARZA ROKU 2015” przyznano Pameli Tyburskiej z klasy II TH. Tytuł „HOTELARZA ROKU JUNIORA 2015” przypadł Patrycji Wójcik z klasy I TH. Honorowy tytuł „BARMAN ROKU 2015” przyznano Patrycji Jaworskiej z klasy II TH.
W imieniu wszystkich hotelarzy z Zespołu Szkół w Pasłęku zapraszam młodzież z III klas gimnazjów na spotkanie osób chętnych do zostania hotelarzem. Wspólna integracja i poczęstunek odbędzie się 19.06.2015 r. od godziny 1000 do 1300. Zapraszamy.
B. Szymański