Przez trzy kolejne dni, tj. od 22 do 24 stycznia 2014r., Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku gościł uczniów klas trzecich gimnazjów z Pasłęka, Morąga, Młynar i Rychlik. Młodzież gimnazjalna wzięła udział w warsztatach ekonomicznych, gastronomicznych, przetwórstwa mleczarskiego i mechaniczno-budowlanych.
WARSZTATY Z ANALIZY PRZETWORÓW MLECZARSKICH
Podczas warsztatów uczniowie gimnazjum mieli możliwość zapoznania się z podstawowymi pojęciami z zakresu oceny jakościowej wybranych produktów mleczarskich. Gimnazjaliści przeprowadzili ocenę organoleptyczną jogurtów, serów, proszków mlecznych, wykonali oznaczenie kwasowości miareczkowej mleka oraz zbadali metodą areometryczną jego gęstość. Na zakończenie zajęć dokonali obserwacji mikroskopowej serów pleśniowych. Celem tychże warsztatów było przybliżenie gimnazjalistom specyfiki kształcenia zawodowego na nowym kierunku w ramach technikum przetwórstwa mleczarskiego.
WARSZTATY EKONOMICZNE - TWOJA FIRMA – TWÓJ SUKCES
Uczniowie gimnazjum przy współpracy z uczniami klas I i II Technikum Ekonomicznego prowadzili przedsiębiorstwa produkcyjne. Zadaniem uczniów była produkcja i sprzedaż kaczek wykonanych techniką origami. Trudnością było dostosowanie produkcji do popytu zgłaszanego na rynku. Wszystkie grupy rywalizowały o miano najlepszej firmy. Zwycięskie drużyny otrzymały dyplom za kreatywność, przedsiębiorcze myślenie i najlepsze wyniki ekonomiczne.
WARSZTATY MECHANICZNO - BUDOWLANE
Podczas warsztatów mechaniczno-budowlanych gimnazjaliści mieli zajęcia z obróbki mechanicznej metali i w kuźni. Ustawiali rozrząd silnika, wykonywali przegląd samochodu i ciągnika, podłączali obwody oświetlenia na tablicy mechatronicznej. Uczniowie podjęli próbę cekolowania ścian, układania płytek na ścianie i przycinania paneli na piłach zakupionych ze środków EFS.
Małgorzata Gawrysiuk