12 grudnia 2025 roku, uczniowie klas 1A, 1B i 1C LO Zespołu Szkół w Pasłęku, w budynku CREP , uczestniczyli w spotkaniu z dietetykiem, p. Anetą Sokołowską, która przeprowadziła pasjonujące zajęcia na temat zdrowego odżywiania. Ekspertka wyjaśniła, jak ważne jest zbilansowanie diety, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Uczniowie dowiedzieli się, jakie produkty powinny znaleźć się na ich talerzach, a których lepiej unikać.
Pani Aneta omówiła zasady zdrowego odżywiania, takie jak regularność posiłków, różnorodność i spożywanie dużej ilości warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych. Podkreśliła, jak ważne jest picie wody, ograniczanie cukru, soli, tłuszczów trans i przetworzonego mięsa, a także wybieranie ryb, nasion strączkowych, chudego mięsa, nabiału i zdrowych tłuszczów.
Pani dietetyk podkreśliła, że zdrowe odżywianie to nie tylko sposób na utrzymanie prawidłowej wagi, ale również na zwiększenie odporności, poprawę koncentracji i lepsze samopoczucie.
Miejmy nadzieję, że zdobyta przez uczniów wiedza przełoży się na wzrost świadomości zdrowotnej, w tym podejmowanie właściwych decyzji żywieniowych, zwiększenie energii i poprawy samopoczucia, a w dłuższej perspektywie zmniejszenie ryzyka otyłości i chorób cywilizacyjnych, oraz zachęci do samodzielnego przygotowywania posiłków i gotowania.
https://powiat.elblag.pl/pl/strona-glowna-2/10814-wyklad-w-crep-zasady-zdrowego-odzywiania#sigProId5c634d2dc2
Info. ZS Pasłęk
Powiat Elbląski









