Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku wyruszą na poszukiwania smaków Europy do Hiszpanii.
Zakończony etap rekrutacji do kolejnego etapu projektu Erasmus+ „W poszukiwaniu smaków Europy” realizowany w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku wyłonił 12 uczniów klas drugich i trzecich uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy podjęli wyzwanie i są gotowi na przygodę życia w słonecznej Hiszpanii, w maju 2020 roku.
Przed wybrańcami długi okres przygotowań – zaczynając od treningu interpersonalnego, spotkań z doradcą zawodowym, kończąc na zajęciach z języka hiszpańskiego oraz przygotowania kulturowego. Jednak cały trud zwieńczy główny i najważniejszy cel – dwutygodniowy pobyt w malowniczej Maladze i praktyki w hiszpańskich zakładach gastronomicznych, gdzie uczniowie będę mieli okazję doskonalić swój warsztat pracy, zdobyć doświadczenie i kwalifikacje podnoszące ich atrakcyjność na rynku pracy oraz będą mogli rozwinąć swoje umiejętności osobiste takie jak adaptacja w nowym środowisku i pracy w wielokulturowym zespole.
Udział w projekcie jest bezpłatny i w całości finansowany ze środków unijnych w ramach programu Erasmus Plus Akcja 1: Mobilność Edukacyjna.
Gratulujemy szczęśliwcom!
Aneta Wołosz