Wczoraj, 9 czerwca, w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku miało miejsce podsumowanie realizacji projektu „Dodatkowe umiejętności w wykształceniu zawodowym perspektywą na lepszą przyszłość” realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytet: IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach, Działanie: 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Projekt skierowany był do uczniów ZSEiT oraz ZS w Pasłęku kształconych w zawodach: kucharz małej gastronomii, technik organizacji usług gastronomicznych, technik ekonomista, technik agrobiznesu, technik handlowiec, technolog robót wykończeniowych w budownictwie oraz mechanik pojazdów samochodowych łącznie 120 osób). Wybrana grupa docelowa objęta wsparciem EFS uczestniczyła przez okres realizacji projektu w dodatkowych zajęciach pozalekcyjnych kołach zawodowych wycieczkach dydaktycznych, Warsztatach „Rynek Pracy” oraz kursach kwalifikacyjnych tj. Kurs Kelner-Barman, Prawo Jazdy Kat. T, Rachunkowości Komputerowej oraz Sterowanie Numeryczne Obrabiarek CNC.
Na Konferencję przybyli zaproszeni goście, rodzice oraz uczniowie. Prowadzący zapoznali wszystkich z założeniami projektu oraz wynikami ewaluacji. Natomiast uczniowie zaprezentowali zgromadzonym swoje nowo nabyte umiejętności zawodowe. Najbardziej zaangażowanym w realizację projektu uczniom zostały wręczone cenne nagrody. Uczestnicy projektu otrzymali również zaświadczenia o udziale w projekcie.
Konferencję wieńczyła, przygotowana dla wszystkich zaproszonych, degustacja potraw Kuchni Różnych Narodów sporządzona przez uczestników projektu ZSZ Kucharz Małej Gastronomii.
Koordynator projektu
Bogumiła Olendzka-Kozicka