Od 1 marca 2011r. w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku realizowany jest projekt pt.: „Wiedza i umiejętności zawodowe to nasz kapitał na jutro” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w którym bierze udział 72 uczniów ZSEiT.
Działania w ramach projektu skierowane są do uczniów trzech grup: ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii i Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych, ZSZ w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych i technolog robót wykończeniowych w budownictwie, Technikum Agrobiznesu i Technikum Ekonomicznego.
W dniach 28-29 maja 2011r. odbyła się wycieczka na targi Auto Moto Show do Bydgoszczy. Uczestniczyła w niej grupa 23 uczniów z klas ZSZ mechanika pojazdów samochodowych i technologa robót wykończeniowych w budownictwie. Uczestnicy wycieczki mieli możliwość zapoznania się z najnowszą technologią stosowaną w samochodach osobowych oraz motorach. Podczas targów zaprezentowano takie marki samochodów jak, m.in.: Volvo, Lexus, Honda oraz zabytkowe auta. Podczas targów odbyły się liczne konkursy, w tym na najlepszego mechanika województwa zmiany kół na czas, udzielania pierwszej pomocy, na najgłośniejszy motor, wyścig zabytkowych samochodów po torze na czas. Młodzież była także na koncercie Eweliny Flinty.
Podczas wakacji uczniowie brali udział w 5-dniowych szkoleniach zawodowych.
13 uczniów Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych wzięło udział w szkoleniu zawodowym w renomowanych hotelach klasy biznes w Warszawie , w Hotelu Marriott oraz Hotelu Mercure. Szkolenie miało na celu zapoznanie uczniów z obsługą gości w hotelu i restauracjach hotelowych. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z organizacją i układem funkcjonalnym hoteli. W tym samym czasie uczniowie ZSZ , kucharz małej gastronomii pod okiem europejskiej sławy mistrza sztuki kulinarnej Kurta Schellera uczyli się i degustowali potrawy, które wykonywali z pomocą samego mistrza. Codziennie sporządzano około 12 najróżniejszych wykwintnych potraw kuchni azjatyckiej, włoskiej, francuskiej, szwajcarskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej i innych. Pokaz sporządzania pizzy przeprowadzał mistrz kuchni włoskiej , Giancarlo Russo , właściciel najlepszej wg Newsweeka włoskiej restauracji mieszczącej się w Warszawie.
Uczniowie Technikum Agrobiznesu odbyli szkolenie zawodowe przeprowadzone przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. Pod okiem specjalistów PODR, producentów i przetwórców rolnych zapoznawali się z hodowlą różnych zwierząt gospodarskich, uprawą i wymaganiami roślin w przykładowych gospodarstwach rolnych i na polach doświadczalnych, oglądali maszyny i urządzenia rolnicze, poznawali ekonomiczną stronę prowadzenia gospodarstwa i firm w branży rolniczej. Mieli także okazję porozmawiania z rolnikami , praktykami, którzy przybliżyli im własne pomysły na biznes w sektorze rolniczym, źródła pozyskiwania pieniędzy w gospodarstwie poza działalnością rolniczą, kalkulację kosztów, opłacalność produkcji, pokazali budynki gospodarcze oraz maszyny, zapoznali się ze specyfiką gospodarstw agroturystycznych.
Z kolei 12 uczniów Technikum Ekonomicznego uczestniczyło w szkoleniu zawodowym w Ministerstwie Finansów w Warszawie, gdzie brali udział w przygotowanych przez MF warsztatach i wykładach. I tak na przykład pracownicy Departamentu Polityki Finansowej, Analiz i Statystyki przedstawili koszty i korzyści związane z pełnym uczestnictwem Polski w Unii Gospodarczej i Walutowej, przedstawiciel Departamentu Informacji Finansowej omówił sposoby przeciwdziałania „praniu” pieniędzy i finansowaniu terroryzmu. Departament Administracji Podatkowej przygotował warsztaty w Urzędzie Skarbowym Warszawa-Mokotów, zaś Departament Rozwoju Rynku Finansowego na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Najwięcej atrakcji zapewnił uczestnikom szkolenia Departament Wywiadu Skarbowego. Dzięki Dyrektorowi tego departamentu młodzież zaopatrzona w specjalne przepustki mogła zwiedzić Lotnisko Chopina w Warszawie i poznać tajniki pracy celników oraz sprawdzić w praktyce działanie urządzeń do wykrywania narkotyków czy towarów objętych zakazem przywozu. Z kolei specjaliści od prewencji antykorupcyjnej sprawdzili prawdomówność jednej z uczestniczek szkolenia, poddając ją badaniu na wariografie, potocznie zwanym wykrywaczem kłamstw. Pobyt w Warszawie był również okazją do zwiedzania stolicy.
Natomiast uczniowie ZSZ mechanik pojazdów samochodowych brali udział w przeszkoleniu zawodowym w Fabryce Autobusów AUTOSAN w Sanoku. Młodzież została zapoznana z całą linią produkcyjną fabryki , dowiedziała się, że linia produkcyjna fabryki nie jest zautomatyzowana, ponieważ autobusy produkuje się na indywidualne zamówienia klientów. W fabryce produkowane są również szynobusy oraz sprzęt wojskowy. W czasie wolnym uczniowie zwiedzili Stare Miasto w Sanoku, Skansen oraz podziwiali zaporę nad Soliną. Uczniowie ZSZ technolog robót wykończeniowych w budownictwie odbyli przeszkolenie zawodowe firmie budowlanej SKANSKA w Barczewie. Codziennie przez 7 godzin pod czujnym nadzorem kierownika budowy uczniowie pracowali przy rozbudowie drogi na odcinku 1 km w Barczewie. Po ciężkiej pracy chłopcy podziwiali olsztyńską starówkę, a w upalne popołudnia korzystali z miejskiego kąpieliska.
Uczestnicy projektu mają również możliwość zdobycia dodatkowych kwalifikacji podczas kursów zawodowych. Uczniowie Technikum Agrobiznesu w czerwcu podczas kursów przeprowadzonych przez specjalistów Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie uzyskali uprawnienia operatora kombajnów zielonkowych i urządzeń do zbioru zielonek oraz operatora kombajnów zbożowych. We wrześniu przyszli technicy agrobiznesu rozpoczęli kurs prawa jazdy kat. T. Młodzież z Technikum Ekonomicznego odbędzie w ferie kurs rachunkowości komputerowej. Uczniowie kucharza małej gastronomii oraz Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych wezmą udział w kursie kelner-barman, mechanicy pojazdów samochodowych - w kursie komputerowej diagnostyki pojazdów samochodowych, a technolog robót wykończeniowych w budownictwie , w kursie glazurnika.
W październiku odbędą się kolejne dwie wycieczki dydaktyczne: do Warszawy m.in. do Sejmu RP) oraz do Bydgoszczy na targi Euro-Gastro.
Udział w projekcie niewątpliwie daje możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji i zwiększa szanse na zatrudnienie absolwentów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.
Koordynator projektu
Renata Groń
Aktualności
„Wiedza i umiejętności zawodowe to nasz kapitał na jutro”, czyli nowe pespektywy dla uczniów ZSEiT w Pasłęku
- Detaljer
- Kategori: Aktualności