W Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku odbył się pokaz kuchni japońskiej - warsztaty Sushi. Sushi to jeden z najbardziej znanych symboli Kraju Kwitnącej Wiśni. Zajęcia poprowadził Krystian Olejnik, kucharz restauracji Hotelu Elbląg „Dom Królów” z Elbląga.
Podczas pokazu uczniowie oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zostali zapoznani z procesem przygotowania sushi, składnikami, procesem gotowania ryżu oraz techniką zwijania różnych rodzajów sushi, m.in.: hosomaki, futomaki, uromaki, nigiri. Przy okazji zastosowania świeżej ryby (łososia norweskiego) uczestnicy warsztatów mieli okazję obserwować sposób filetowania ryby, poznali sposoby wykorzystania poszczególnych jej elementów – zgodnie z dewizą, że w dobrze zaplanowanej gastronomii nic nie powinno się zmarnować.
Warsztaty były również okazją, aby poznać historię powstawania sushi oraz kulturę spożywania tej potrawy, co w kuchni japońskiej ma bardzo duże znaczenie. Spotkanie połączone było z ćwiczeniami praktycznymi, które pozwoliły uczestnikom na samodzielne wykonanie zaprezentowanych rodzajów sushi.
Po zakończonych ćwiczeniach oraz instrukcji posługiwania się pałeczkami uczestnicy pokazu mogli spróbować typowych potraw kuchni japońskiej.
Organizatorzy:
Urszula Samel, Joanna Kisielewska, Wioletta Wierzbicka
https://powiat.elblag.pl/sv/strona-glowna-2/2689-pokaz-kuchni-japonskiej#sigProIdc19e74aaf8