W ciągu ostatnich dwóch miesięcy dzieci i młodzież ze szkół oraz placówek oświatowych naszego powiatu, leżących na obszarze działania Stowarzyszenia Łączy Nas Kanał Elbląski - Lokalna Grupa Działania, uczestniczyła w warsztatach kulinarnych przybliżających kuchnię Żuławską. Zajęcia te odbywały się w Folwarku Żuławskim we Władysławowie, gmina Elbląg, w ramach projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne Żuław”, który był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” dla małych projektów Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013.
W trakcie zajęć prowadzonych przez szefa kuchni Roberta Mikulicza, uczestnicy mieli możliwość własnoręcznego przygotowania potraw stanowiących dziedzictwo kulinarne Żuław, dzięki czemu mogli zapoznać się z potrawami i zwyczajami kulinarnymi mieszkańców Żuław, którzy zamieszkiwali ten teren przed drugą wojną światową. W ramach projektu opublikowana zostanie także książka kucharska, która będzie zawierać przepisy ze zdjęciami przygotowywanych w czasie warsztatów potraw oraz kalendarz na 2015 r.
W warsztatach wzięło udział 20 dziesięcioosobowych grup uczniów wraz z opiekunami z następujących szkół i placówek oświatowych: Szkoła Podstawowa w Gronowie Elbląskim, Szkoła Podstawowa w Pilonie, Gimnazjum w Dobrym, Gimnazjum w Gronowie Elbląskim, Gimnazjum Nr 2 w Pasłęku, Zespół Szkół w Pasłęku, Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku oraz Młodzieżowy Ośrodek Wychowawczy w Kamionku Wielkim.
Łącznie w warsztatach wzięło udział 200 uczniów, którym towarzyszyło 20 opiekunów. Całkowity planowany koszt projektu to 18 919,90 zł, wkład własny Powiatu Elbląskiego 3103,58 zł, a kwota dofinansowania 15816,32 zł.
Andrzej Nitka