„Co możemy zrobić, żeby pojechać jeszcze raz?” - to chyba najlepsza recenzja uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, którzy przez dwa tygodnie września realizowali praktyki zawodowe we włoskich firmach w ramach projektu „Nowe umiejętności = nowe możliwości” współfinansowanego ze środków unijnych programu Erasmus+ Akcja 1 – Mobilność uczniów i kadry w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.
Zakończyła się realizacja pierwszej tury projektu, który rozpoczął się 1 września 2020 r. i będzie kontynuowany do 31 sierpnia 2022 r.
Zainteresowanie uczniów wyjazdem co roku jest bardzo duże i tym razem w wyniku rekrutacji wybrano dwudziestu uczestników z trzech kierunków kształcenia zawodowego: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik agrobiznesu oraz technik ekonomista. Podczas rekrutacji były brane pod uwagę punkty z zachowania, średnia ocen z przedmiotów zawodowych oraz języków obcych. Dodatkowo przeanalizowano opinię wychowawców oraz zaangażowanie społeczne potencjalnych uczestników.
Bieżący etap projektu został nieco zakłócony przez obowiązujące obostrzenia w związku z pandemią COVID-19, dlatego dwudziestu uczniów czekało na wyjazd trzy miesiące dłużej niż przewidywano. Mimo przeciwności udało się zrealizować wszystkie zaplanowane zajęcia przygotowujące do wyjazdu, które z przyczyn covidowych trwały z przerwami od grudnia do czerwca 2021 r. Ten okres wypełniony był warsztatami językowymi, kulturoznawczymi oraz warsztatami z doradztwa zawodowego, przede wszystkim w formie online. Sam wyjazd poprzedzony był sześciogodzinnymi warsztatami interpersonalnymi, które odbyły się we wrześniu, w szkole, i miały na celu zintegrować uczestników projektu z różnych grup zawodowych, w różnym przedziale wiekowym oraz ułatwić im wspólne, harmonijne funkcjonowanie podczas wyjazdu.
Instytucją partnerską projektu jest Sistema Turismo, będąca częścią sieci agencji edukacyjnych Education and Training Network, z którą przed laty rozpoczęliśmy naszą erasmusową przygodę. Po krótkiej „hiszpańskiej” przerwie, z chęcią wróciliśmy do kontynuacji współpracy. To pracownicy tej firmy odpowiedzialni byli za zapewnienie zakwaterowania, miejsc praktyk oraz wszystkich najdrobniejszych czynności niezbędnych do funkcjonowania tak licznej grupy podczas mobilności. Komfortowy hotel z pełnym wyżywieniem oraz niezapomniane widoki z hotelowych okien na pewno zostały docenione przez uczniów, jak i opiekunów.
17 września 2021 r. uczestnicy projektu i ich opiekunowie: pani Joanna Kisielewska i pan Maciej Maciejewski wyjechali do Rimini na dwutygodniowe staże. Młodzież odbywała praktyki w zakładach gastronomicznych, gospodarstwach rolnych, a także firmach z branży ekonomicznej. Praktykanci z branży gastronomicznej mieli możliwość poznania surowców, z którymi na co dzień nie pracują. Mogli przyrządzać dania charakterystyczne dla tego regionu. Uczniowie technikum agrobiznesu poznawali metody uprawy praktykowane przez Włochów, głównie uprawa winogron w winnicach oraz ekologiczne uprawy warzyw. Ekonomiści poznali zasady funkcjonowania działalności gospodarczej we Włoszech, stosowane przepisy prawne i podatkowe. Godziny pracy były różne i w większości zakładów atmosfera była bardzo przyjazna. Młodzież komunikowała się na różne sposoby - wykorzystując znajomość języka angielskiego, włoskiego, ale translator był nieodzownym narzędziem. Nie można powiedzieć, że praca zawsze była lekka, ale nikt tego nie obiecywał.Wszyscy wiedzą, że ciężka praca zawsze jest nagradzana, więc uczniowie mieli również wolny czas na spacery po wąskich uliczkach pełnych kawiarni i sklepików, a także na leniwe wylegiwanie się po pracy na pięknej i słonecznej plaży nad Morzem Adriatyckim. Dodatkowo, wraz z przewodnikiem, młodzież i opiekunowie zwiedzili Rimini, San Marino - najstarszą republikę świata oraz pobliską Ravennę – miasto, w którym mieszkał i pracował twórca „Boskiej komedii” – Dante Alighieri.
Po dwóch tygodniach, uczniowie z uzyskanymi certyfikatami potwierdzającymi udział w mobilności, z osiągnięciami ECVET oraz dokumentacją gotową do opracowania Europass Mobilność, wrócili do Polski, do swoich rodzin i do szkoły. Praktykanci, pełni wrażeń i bogatsi o nowe doświadczenia, na długo zachowają w swojej pamięci wspomnienia z pobytu w Rimini. A zdobyte umiejętności kulinarne chętnie zaprezentują swoim rodzinom i uczniom w szkole. Gdy po powrocie do Polski zapytano ich, za czym tęsknili najbardziej, odpowiedzieli, że za frytkami i schabowym.
Każda udana aktywność uczniów cieszy i daje impuls do dalszych działań. Zdobywając unijne fundusze, szkoła i nauczyciele mają nadzieję wyposażyć młodzież w niezbędne umiejętności i kompetencje zawodowe, społeczne czy językowe, a dodatkowo promować aktywne postawy, potrzebę samorozwoju, gotowość w przełamywaniu barier, aby młodzi ludzie mogli sami kreować swoją przyszłość zawodową. Jak dotąd udaje się to w 100%. Uczniowie wracający ze stażu przyznają, że czują większą pewność siebie, uświadamiają sobie, że nie muszą odczuwać lęku przed nieznanym, ale przede wszystkim podkreślają potrzebę nauki języków obcych jako aspekt, który ułatwia adaptację.
Należy dodać, że wartość dotychczas podjętych działań na tym etapie realizacji wyniosła ponad 36 tysięcy euro, a od końca października rozpoczynają się działania do kolejnej mobilności, której realizacja przewidywana jest na maj-czerwiec 2022 roku.
Zapraszamy do prześledzenia relacji z pobytu uczniów ZSEiT w Rimini na stronie szkoły: zseit.paslek.edu.pl i na portalu społecznościowym Facebook.
info:ZSEiT
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
https://powiat.elblag.pl/en/strona-glowna-2/6809-powrot-uczniow-zseit-z-rimini-2#sigProId881d84fc5b