Przejdź do treści.

Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku z dumą informuje, że Dominika Juchniewicz i Julia Torucka, uczennice klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych, reprezentowały szkołę w III edycji ogólnopolskiego konkursu "Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego". Konkurs odbył się 27 października 2025 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle koło Warszawy. Organizatorem wydarzenia był Związek Polskie Mięso, a realizacją konkursu zajęła się Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Impreza odbyła się pod patronatem honorowym Klubu Szefów Kuchni.

W skład jury weszli uznani profesjonaliści: Kurt Scheller, Jarosław Walczyk, Marcin Galik, Łukasz Wódz oraz Magda Kejzerowicz - wybitni szefowie kuchni z renomowanych restauracji w Polsce. Ich doświadczenie i pasja do kulinariów zapewniły wysoki poziom ocen oraz sprawiedliwy wybór najlepszych potraw. W rywalizacji wzięły udział 24 drużyny z całego kraju, a uczennice ZSEiT awansowały do finału, znajdując się w gronie 10 najlepszych zespołów w Polsce!

Dominika i Julia, będąc jeszcze w klasie trzeciej, konkurowały z wieloma starszymi uczestnikami, co czyni ich sukces jeszcze bardziej imponującym. To ogromne wyróżnienie oraz dowód ich talentu, zaangażowania i pasji do sztuki kulinarnej. Udział w konkursie był dla dziewcząt niezwykłym doświadczeniem - pozwolił im sprawdzić swoje umiejętności w praktyce, poznać nowe techniki kulinarne oraz zmierzyć się z emocjami towarzyszącymi pracy pod presją czasu. Dzięki temu rozwinęły swoje zdolności, poszerzyły kulinarne horyzonty i zdobyły bezcenną motywację do dalszej nauki.

Dominika i Julia są wspaniałym przykładem dla swoich młodszych kolegów i koleżanek. Pokazują, że warto próbować, podejmować wyzwania i wierzyć w siebie. Ich sukces udowadnia, że pasja, determinacja i systematyczna praca prowadzą do wielkich osiągnięć. Konkursy kulinarne to nie tylko rywalizacja - to przede wszystkim szansa na rozwój, naukę i budowanie pewności siebie. Udział w takich wydarzeniach daje młodzieży możliwość poznania świata gastronomii "od kuchni", nawiązania cennych kontaktów oraz zdobycia doświadczenia, które zaprocentuje w przyszłości.

Serdeczne gratulacje dla Dominiki i Julii, a także dla nauczycieli, którzy przygotowali uczennice do tego wyjątkowego wydarzenia. Ich praca i pasja to najlepszy przepis na sukces!

Inf. ZSEiT Pasłęk, W. Wierzbicka

Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
Olsztyn Mazury
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
zwiazek powiatow polskich
150 lat Kanału Elbląskiego
kraina kanalu elblaskiego
Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski
ul. Saperów 14 A, 82-300 Elbląg tel. 55/ 239-49-00, 239-49-09
sekretariat@powiat.elblag.pl

NIP Starostwa Powiatowego w Elblągu: 578-25-24-428
REGON: 170753615
NIP Powiatu Elbląskiego: 578-30-55-579
REGON: 170747690
Copyright © 2015 Powiat Elbląski