Do 31 lipca 2022 roku przyjmowane są zgłoszenia do XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który organizuje samorząd województwa we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Inicjatywa ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego
i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
1. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
2. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczane na Wielkim Finale Konkursu.
Regulaminy konkursów oraz karty zgłoszeniowe można pobrać ze strony Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego https://www.produktyregionalne.pl/nkd.php?body=article&name=nkd-dokumenty-do-pobrania&lang=pl
Zgłoszenia należy przesyłać mailem, najlepiej w formie edytowalnej (WORD) na adres m.sadlowska@warmia.mazury.pl
DO POBRANIA:
1. Regulamin konkursu na najlepszą potrawę regionalną
- Karta zgłoszenia do konkursu na najlepszą potrawę regionalną
2. Regulamin konkursu na najlepszy produkt żywnościowy
- Karta zgłoszenia do konkursu na najlepszy produkt żywnościowy
info: warmia.mazury.pl