Niepostrzeżenie minął tydzień od wyjazdu uczniów Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku do Malagi.
Wyjazd zorganizowano w ramach projektu Erasmus+ „ W poszukiwaniu smaków Europy”. 12 praktykantów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, podzielonych na dwu- i czteroosobowe zespoły, zasiliło personel kuchni w 5 lokalnych restauracjach, wykonując następujące czynności: obróbkę wstępną surowców i obróbkę potraw, przygotowywanie posiłków na podstawie receptur gastronomicznych, organizowanie stanowiska pracy zgodnie z mise an place, przygotowywanie potraw do przechowywania zgodnie z zasadami żywienia. Jedna z grup ma możliwość uczestniczenia w dopracowywaniu karty menu w nowo otwartej restauracji.
W weekend można było sobie pozwolić na chwilę relaksu. Mimo burzowej pogody, udało się spędzić trochę czasu na plaży. Młodzież odważyła się skosztować hiszpańskich specjałów – m.in.: słynnej paella, placuszków z krewetek oraz smażonych owoców morza. Nie lada wyczynem, dla co niektórych, była wspinaczka na punkt widokowy, z którego rozpościera się panorama miasta.
W niedzielę partner projektu – Tribeka zorganizował wycieczkę do malowniczej miejscowości RONDA, znanej z przepięknych widoków oraz korridy na jednej z największych aren walki byków. Przemierzając w towarzystwie przewodnika uliczki uroczego miasteczka, uczniowie poznali bogatą i barwną historię tego miejsca.
Po pełnym wrażeń weekendzie uczestnicy projektu z pewnością są gotowi na nowy tydzień pracy.
Info ZSEiT: Aneta Wołosz
https://powiat.elblag.pl/fr/strona-glowna-2/6498-polmetek-wyjazdu-uczniow-zseit-do-hiszpanii#sigProIdb696ea2515