Z radością informujemy, że od września 2016r. w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku rusza nowy projekt unijny ERASMUS+ dla uczniów kształcących się w zawodach: kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych. Dzięki niemu uczniowie będą mogli odbywać bezpłatne, finansowane ze środków Unii Europejskiej zagraniczne dwutygodniowe praktyki zawodowe we włoskiej miejscowości Rimini.
W maju Narodowa Agencja w Warszawie ogłosiła wyniki konkursu wniosków złożonych w ramach projektów „ERASMUS+ Mobilność osób uczących się i kadry w ramach kształcenia zawodowego”. Projekt Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych opracowany przez Bogumiłę Olendzką-Kozicką i Anetę Wołosz został zatwierdzony do realizacji.
Celem projektu jest podniesienie kwalifikacji zawodowych uczniów w dziedzinie gastronomii. 25 uczestników projektu podczas praktyk pozna środowisko zawodowe, organizację i kulturę pracy w kraju partnerskim. Uczniowie sprawdzą swoje umiejętności dotyczące znajomości języka obcego (w tym fachowej terminologii).
Uczniowie biorący udział w projekcie będą się przygotowywać do wyjazdu poprzez cykl spotkań. Będą to zajęcia z języka włoskiego, a także zajęcia kulturoznawcze mające na celu poznanie kultury, tradycji i obyczajów Włoch.
Marian Matuszczak