W dniu 18 grudnia 2015 r. w Zespole Szkół w Pasłęku młodzież z Technikum Hotelarskiego wzięła udział w IV Szkolnym Konkursie Kulinarnym "Świąteczne klimaty". Do konkursu przystąpiło 11 uczniów, którzy przygotowali 12 potraw, nawiązujących do zbliżających się Świąt Bożego narodzenia. Przygotowane potrawy opierały się na własnych, często rodzinnych przepisach i zachowały wyjątkowe smaki i zapachy. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Zapach potraw roznosił się po całej szkole.
Uczniowie przygotowywali swoje potrawy w szkolnej pracowni technologii żywienia pod opieką pani Aleksandry Szymańskiej. Prezentacja i degustacja potraw odbyła się w sali obsługi konsumenta, którą przygotowały uczennice klasy II technikum hotelarskiego Natalia Siemionowska i Aleksandra Zylbert.
Konkurs obejmował dwie kategorie: dania wytrawne i desery. W pierwszej kategorii najwięcej punktów uzyskał Emil Makuła z klasy II Technikum hotelarskiego za danie "Wyjątkowy żłóbek". W drugiej kategorii zwyciężył deser "Red Velvet", który przygotowały Aleksandra Krupień i Kinga Lewko z klasy III Technikum hotelarskiego.
W czasie konkursu wszyscy uczestnicy mogli głosować na wybrana potrawę, która ich zdaniem była najsmaczniejsza. W tej kategorii zwyciężyła Patrycja Jaworska z klasy III Technikum Hotelarskiego za potrawę "Wigilijna kolorowanka".
W konkursie wzięli udział także: Daria Mejer "Sernik straciatella", Kamil Stefański "Christmas Tiramisini a'la Stefan", Patrycja Wójcik "Świąteczne mufinki", Piotr Kraszkiewicz "Pierogi drożdżowe", Katarzyna Przygoda "Adam i Ewa", Natalia Kucaj "Kubuś", Justyna Abramska "Ryba po grecku".
Wszyscy uczestnicy i organizatorzy serdecznie dziękują Radzie Rodziców i komisji konkursowej: paniom Katarzynie Panimasz, Elżbiecie Wasiuk, Grażynie Sadowskiej.
Uczniowie Technikum Hotelarskiego składają najlepsze życzenia świąteczne wszystkim czytającym ten artykuł.
B. Szymański
https://powiat.elblag.pl/fr/strona-glowna-2/2551-swiateczne-warsztaty-kulinarne-w-zespole-szkol-w-pasleku-2#sigProIdfb347391c1