18 sierpnia Zarząd Powiatu obradował na wyjazdowym posiedzeniu, które zorganizowano w Pasłęku w siedzibie przedsiębiorstwa Sery ICC Pasłęk Sp z o. o. Poza bieżącymi problemami powiatu, Zarząd zapoznał się z historią zakładu oraz jego najnowszymi inwestycjami i planami rozwoju.
Temat historii przetwórstwa mleczarskiego w Pasłęku i powiecie elbląskim barwnie przedstawił dyrektor ICC Sery Pasłęk Jarosław Mielnik. Przedsiębiorstwo jest jednym z większych pracodawców w powiecie i ma bardzo ambitne plany dalszego rozwoju. Obok produkcji serów i masła m.in. znanego Extra Miksu Pasłęckiego Pasłęk wyspecjalizował się również w produkcji dodatków mleczarskich. Na wielką skalę produkuje się tutaj zamienniki mleka i śmietanki, proszek jogurtowy i serowy, serwatkę w proszku demineralizowaną i serwatkę słodką, śmietankę i maślankę w proszku oraz mleko w proszku odtłuszczone i pełne.
Członkowie Zarządu Powiatu odbyli również krótką wizytę w niedawno oddanej do użytku ultranowoczesnej linii produkcyjnej mleka w proszku.
W spotkaniu uczestniczył dyrektor Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku Marian Matuszczak, który poinformował, że od września 2015 r. kilkunastu uczniów rozpocznie kształcenie w nowym zawodzie – technik przetwórstwa mleczarskiego. Szkoła będzie w tym zakresie ściśle współpracować z Sery ICC Pasłęk.