Celem konkursu jest promocja przetworów domowych wykonanych z owoców, warzyw, runa leśnego zebranych na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.
Konkurs promuje przetwory przyrządzone w oparciu o surowce pochodzenia lokalnego. Nie przyjmowane są do konkursu przetworów m.in. z ananasów, mandarynek, pomarańczy. Jeśli natomiast do wykonania danego produktu niezbędny jest keczup, można go zastąpić pikantnym sosem pomidorowym przyrządzonym we własnej kuchni.
Komisja konkursowa będzie oceniać produkty według następujących kryteriów: wygląd, estetyka, opakowanie; walory smakowe i zapachowe, cechy wyróżniające produkt spośród innych.
W inicjatywie mogą uczestniczyć osoby fizyczne oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne np. stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich które prześlą kartę zgłoszenia do 30 września 2015 roku, a następnie dostarczą zgłoszone przetwory do 23 października 2015 roku do biura Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w Olsztynie/Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct – Olsztyn.
Konkursowe przetwory można również dostarczyć do jednego z biur terenowych Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w Bartoszycach, Elblągu, Giżycku, Nowym Mieście Lubawskim, Olecku lub Szczytnie.
Wydarzenie jest współfinansowane przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą, Agencję Rynku Rolnego oraz ze środków Unii Europejskiej w ramach dotacji dla punktów informacji publicznej „Sieć Punktów Informacji Europejskiej Europe Direct" w latach 2013-2017.
Szczegółowe informacje na stronach internetowych organizatorów konkursu:
źródło: http://portal.warmia.mazury.pl/obszary-wiejskie/5033-skarby-europy-zaklete-w-szkle