W roku szkolnym 2015/2016 Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku uruchamia NOWY kierunek kształcenia - technik przetwórstwa mleczarskiego.
Uruchomienie tego kierunku wynika m.in. z potrzeb zakładów mleczarskich, w tym Sery ICC Pasłęk, na zatrudnienie wykwalifikowanych pracowników.
Przetwórstwo mleczarskiejest jedną z branż przemysłu spożywczego, która prężnie rozwija się w naszym kraju. Coraz większą rolę odgrywa mechanizacjai automatyzacja produkcji wyrobów mleczarskich. Do zakładówprzetwórstwa mleczarskiegowkraczają nowe techniki i technologie produkcji. Pracodawcy poszukują wykwalifikowanej kadry technicznej, która potrafi obsługiwać nowoczesne maszyny i urządzenia oraz jest przygotowana do prowadzenia produkcji wyrobów mleczarskich zgodnie z wymaganiami obowiązujących systemów jakościowych.
Ucząc się w zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego, uczeń przygotuje się do:
- wytwarzania wyrobów mleczarskich,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich,
- planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich,
- oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.
Zawód technik przetwórstwa mleczarskiego można zdobyć w technikum, w czteroletnim cyklu kształcenia.
W Polsce tylko trzy szkoły kształcą w tym zawodzie, tj. Technikum Nr 2 we Wrześni, Technikum w Wysokiem Mazowieckiem i Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego w Chorzelach.
Warto zatem rozważyć ofertę kształcenia na tym kierunku w ZSEiT w Pasłęku.
Bogumiła Olendzka -Kozicka