Dla wszystkich gimnazjalistów chętnych poznania smaków i kultury Dalekiego Wschodu uczniowie technikum hotelarskiego przygotują w dniach 20 i 23 marca 2015 r. zajęcia pokazowe sztuki kulinarnej dalekiego wschodu. Główną inspiracją będzie "kraj kwitnącej wiśni" - Japonia.
Goście z gimnazjum będą mieli okazję poznać zasady obowiązujące w kuchni Japonii i samodzielnie przygotować sushi oraz zaparzyć prawidłowo herbatę po japońsku. Będzie okazja poznać technikę jedzenia pałeczkami. Poznamy podstawy kompozycji ikebany japońskiej sztuki układania kwiatów). Chętne osoby będą mogli zrobić sobie zdjęcie w oryginalnym japońskim kimonie. Chętni poznania sztuki barmańskiej będą mogli samodzielnie przygotować wybrany koktajl. Receptury są sprawdzone i potwierdzone przez VIP-ów, których częstowaliśmy podczas wizyt w naszej szkole.
Uczniowie klasy drugiej pokażą sztukę składania serwetek, która jest naszą odmianą japońskiej origami. Będzie można zobaczyć, jak nakryć stół na orientalną kolację.
Gospodarzami drzwi otwartych będą uczniowie klasy pierwszej i drugiej technikum hotelarskiego działający w Szkolnej Akademii Hotelarskiej. W ich imieniu zapraszam wszystkich chętnych na nasze zajęcia. Chętni mogą obejrzeć zdjęcia z zajęć uczniów, którzy przygotowują się do "Drzwi otwartych" w szkolnej pracowni gastronomicznej.
Aleksandra Szymańska