W dniu 28 marca 2014 roku odbyła się wycieczka dydaktyczna do Warszawy na Targi Gastronomiczne EuroGastro 2014 zrealizowana w ramach projektu „Dobre wykształcenie zawodowe gwarancją lepszego jutra”. Uczestnikami wyjazdu było 21 uczniów klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych.
EuroGastro organizowane w dniach 26.03 – 28.03.2014r. to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów EuroGastro jest przedstawienie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm z Polski i z zagranicy, co stanowi znakomitą okazją do porównania ich oferty. Targi to również wiele imprez towarzyszących jak seminaria, spotkania i pokazy.
Zgodnie z celami wycieczki grupa projektowa zapoznała się z nowinkami, z branży gastronomicznej w zakresie techniki i technologii prezentowanymi przez czołowe firmy tejże branży. Ekspozycja targowa podzielona była na cztery sektory tematyczne: sektor wyposażenia zaplecza kuchennego, sektor żywności i napojów dla gastronomii, sektor kawowy i sektor wyposażenia sal restauracyjnych i barów. Przy Targach EuroGastro od strony merytorycznej współpracują m.in.: Fundacja Klub Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Europejskie Stowarzyszenie Kawy Wysokiej Jakości SCAE)
W drodze powrotnej, na trasie przejazdu, został zapewniony uczestnikom i opiekunom wycieczki obiad w restauracji KFC koło Płońska. Opiekę podczas wyjazdu sprawowały: Pani Bogumiła Olendzka-Kozicka oraz Pani Wioletta Wierzbicka.
Marian Matuszczak