Od roku szkolnego 2014/2015 Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku otwiera nowy kierunek kształcenia – technik przetwórstwa mleczarskiego - kształcenie w zawodzie odbywa się w cyklu czteroletnim, w ramach dwóch kwalifikacji:
- Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
W procesie kształcenia uczniowie nabywają wiedzę i umiejętności niezbędne do obsługi maszyn i urządzeń na wszystkich etapach produkcji wyrobów spożywczych. Wykonują czynności związane z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych.
Uczniowie zdobywają umiejętności posługiwania się dokumentacją technologiczną i normami w produkcji wyrobów mleczarskich. Ustalają harmonogramy produkcji wyrobów mleczarskich. Rozliczają zużycie surowców. Określają wydajność produkcji wyrobów mleczarskich. Monitorują przebieg produkcji wyrobów mleczarskich pod kątem zgodności z systemami zapewnienia jakości. Przeprowadzają badania fizyczne, chemiczne surowców, dodatków do żywności, półproduktów i wyrobów mleczarskich.
W ramach praktycznej nauki zawodu uczniowie odbywają praktykę zawodową w zakładach przetwórstwa mleczarskiego w wymiarze siedmiu tygodni oraz w pracowni szkolnej.
Po zdaniu obu kwalifikacji absolwent uzyskuje tytuł technika przetwórstwa mleczarskiego, który umożliwia podjęcie pracy zawodowej w zakładach przetwórstwa spożywczego, zakładach przetwórstwa mleczarskiego, w laboratoriach przy ocenie produktów mleczarskich, w handlu artykułami spożywczymi i w marketingu produktów spożywczych, może także prowadzić własną firmę.
Bogumiła Olendzka-Kozicka