Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ogłasza nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałanie 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Wnioski przyjmowane będą od 31 maja do 1 lipca 2021 roku. Składa się je do dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę wnioskodawcy.
Dofinansowanie w ramach unijnych systemów jakości:
• gwarantowanych tradycyjnych specjalności;
• chronionych nazw pochodzenia;
• chronionych oznaczeń geograficznych;
• rolnictwa ekologicznego;
• ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich;
Dofinansowanie w ramach krajowych systemów jakości:
• „Jakość Tradycja”;
• „Quality Meat Program” (QMP);
• „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”;
• „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”;
• „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”;
• Integrowana Produkcja Roślin (IP).