Do udziału w konkursie zapraszają Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury. Zgłoszenia należy przesyłać do 26 października 2009 roku.
Eliminacje subregionalne konkursu odbędą się: 7 listopada w Elblągu, 14 listopada w Ełku oraz 28 listopada w Szczytnie, finał regionalny konkursu dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych planowany jest na 5 grudnia 2009 roku w Olsztynie.
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego, tzn. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Osoby fizyczne mogą się zgłaszać do konkursu mailem europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl faksem 89 535-48-43) oraz listownie al. Piłsudskiego 32, 10-578 Olsztyn). Przedsiębiorstwa i szkoły mogą się zgłaszać mailem bjz@warmia.mazury.pl faksem 89 521-98-59) oraz listownie Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn)
Zgłoszone produkty będą oceniane w dwóch kategoriach:
I. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:
a) Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
b) Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
c) Napoje regionalne
d) Inne produkty regionalne
II. Potrawy , konkurs w tej części zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
a) Przedsiębiorstwa restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi.
Do pobrania:
Karta zgłoszeniowa
Regulamin