Dnia 31 października 2014 r. w Zespole Szkół w Pasłęku odbyły się warsztaty kulinarne "Święto dyni i ziemniaka". Warsztaty pod opieką Pani Aleksandry Szymańskiej przygotowała klasa 1 technikum, czyli uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa . Były to nasze pierwsze zajęcia, ale myślimy, że nie ostatnie. Było ciekawie i smacznie. Wszyscy z chęcią pracowali przy przygotowywaniu dań oraz przystrojeniu sali do konsumpcji. Klasa podzieliła się na grupy, które były odpowiedzialne za poszczególne zadania. Odpowiedzialną za przygotowanie stołu i sali była Daria Mejer, pomagały jej Julia, Ania, Natalia i Ola. W kuchni królowali Marlena Rudzińska i Emil Makuła, pomagali im Dominika, Adam, Piotrek i Patrycja. Głównymi "bohaterami" były dynia i ziemniak. Zapachy przygotowanych potraw wzbudziły zainteresowanie całej szkoły.
Zaproszenie na poczęstunek przyjęła Pani Dyrektor Katarzyna Panimasz i Pani Dorota Ćwik. Całość uwieczniała na zdjęciach Natalia Siemionowska. Cała klasa ucztowała zachwalając placki ziemniaczane Dominiki Nadolskiej i placki z dyni Piotra Kraszkiewicza. Jednak "królem" warsztatów został Adam Domalewski i przygotowana przez niego potrawa "Wykwintny krem z dyni". Z niecierpliwością czekamy na grudniowe warsztaty "Festiwal świątecznych pierogów" i III Szkolny Konkurs Kulinarny "Świąteczne wypieki".
autor: Patrycja Dalecka I TH