Wyjazd na praktyki zagraniczne to niezwykłe doświadczenie, które pozwala na zdobycie praktycznych umiejętności oraz na poznanie nowych kultur i ludzi.
W ramach programu Erasmus Plus młodzież z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku kształcąca się w zawodach: technik ekonomista, technik agrobiznesu oraz technik żywienia i usług gastronomicznych miała okazję wyjechać do Setubal w Portugalii. Setubal to malownicze miasto położone na południowym zachodzie Portugalii. Słynie ono z pięknych plaż oraz bogatej kultury i historii. W tym urokliwym miejscu uczniowie mieli okazję spędzić dwa pracowite, ale i fascynujące tygodnie.
Podczas pobytu w Portugalii uczestnicy wyjazdu zwiedzili również Lizbonę - miasto znane ze wspaniałych zabytków, wąskich uliczek oraz przepięknych widoków. Uczniowie przechadzali się uliczkami starówki, podziwiając przepiękne kamienice i place. Zwiedzili wiele zabytków, takich jak katedra w Lizbonie czy Most Vasco da Gamy, który jest jednym z najdłuższych w Europie. Oprócz Lizbony nauczyciele wspólnie z młodzieżą zobaczyli Sintrę i Fatimę. Nie obyło się bez odwiedzin miejsca, w którym kończy się Europa a zaczyna ocean - Cabo da Roca.
Uczniowie technikum ekonomicznego mieli okazję odbyć praktyki w miejscowym biurze podróży Rotas do Sal, gdzie poznali praktyczne aspekty pracy w dziedzinie finansów oraz marketingu. Młodzież z technikum agrobiznesu zdobywała doświadczenie, pracując w lokalnym gospodarstwie ekologicznym. Poznawała tam ekologiczne techniki uprawy oraz hodowli roślin. Natomiast uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywali nowe kulinarne doświadczenia w lokalnych restauracjach.
Wyjazd na praktyki zagraniczne w ramach programu Erasmus Plus to nie tylko doskonała okazja do zdobycia praktycznych umiejętności, ale również do rozwijania swoich umiejętności językowych oraz kulturowych.
Pierwszy raz podczas przygód z Erasmusem w ZSEiT także nauczyciele mieli możliwość zdobycia nowych doświadczeń. W ramach job shadowing dwie nauczycielki - panie Wioletta Wierzbicka i Joanna Kisielewska przez tydzień obserwowały pracę tutorów oraz przygotowanie do zawodu uczniów w dwóch restauracjach. Restauracja „O Quintal” serwowała potrawy kuchni portugalskiej. Jej specjałami były dania z ryb. Zupełnym przeciwieństwem była „Alma”. Ta maleńka rodzinna restauracja prowadzona przez małżeństwo Portugalczyków serwowała dania kuchni azjatyckiej.
W trakcie wyjazdu obserwowano praktyczne metody przygotowania uczniów do zawodu, jak również samą pracę uczniów, ich zaangażowanie oraz podejście do klientów i swoich portugalskich mentorów. Uczniowie ZSEiT wykazali się dużą ambicją, wiedzą oraz chęcią zdobywania nowych umiejętności i doświadczeń, zbierając bardzo pozytywne opinie od swoich pracodawców.
Wielkie podziękowania należą się partnerowi szkoły EUROMIND, który zorganizował grupie odpowiednie miejsca praktyk, zakwaterowanie, wyżywienie, bilety na transport komunikacją miejską, ale także służył pomocą na miejscu.
Na zakończenie stażu młodzież otrzymała Certyfikat Europass Mobilność. Jest to dokument, który umożliwia uczniom profesjonalną prezentację umiejętności i wiedzy oraz doświadczenia zawodowego, a także zapewnia znacznie lepszy start i większe szanse na podjęcie pracy zarówno w Polsce jak i w Europie.
Info ZSEiT: Maciej Maciejewski
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
- Title Title
https://powiat.elblag.pl/nb/strona-glowna-2/8171-uczniowie-zseit-zakonczyli-przygode-w-portugalii#sigProId58038f9ce0