Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku zaprasza na „Rodzinną podróż kulinarną…” po smakach Warmii i Mazur.
5 kwietnia 2019 roku odbędzie się I edycja regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimazjalnych: Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w tradycji Warmii i Mazur, nad którym honorowy patronat objęli Starosta Elbląski i Euro-Toques Polska. Do konkursu przystąpią drużyny z: Braniewa, Karolewa, Morąga, Dzierzgonia, Dobrocina i oczywiście z ZSEiT w Pasłęku. Zespoły samodzielnie przygotują danie zasadnicze zgodnie z podanym tematem, czyli z ryby, raka i ślimaka.
Partnerami konkursu są: Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka, Elbląski Klub Szefów Kuchni i ElQuchnia, a jego współorganizatorem Snails Garden Skalmowscy.
Gościem specjalnym będzie Kevin J.Aiston - posiadacz aktualnego Światowego Rekordu Guinnessa za ugotowanie największego w świecie ruskiego pieroga o wadze 103,9 kg i za przyrządzenie największej ilości zupy dyniowej (300 litrów). Kevin Aiston to prezenter telewizyjny i radiowy, osobowość telewizyjna, wystąpił między innymi w talk-show "Europa da się lubić".
W programie imprezy m.in. live cooking, czyli gotowanie na żywo. Każdy spróbuje! Zawodowi szefowie kuchni przygotują niepowtarzalne dania. Można będzie także wysłuchać ciekawych prelekcji: Ślimaka Kulinarna Podróż, Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia oraz Menadżer gastronomii - zawód, a może pasja?
W jednym miejscu spotkacie pasjonatów regionalnej kuchni i piękna Warmii i Mazur.
To będzie wyjątkowe wydarzenie!
Serdecznie zapraszamy.
Joanna Kisielewska