Już po raz czwarty Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku gościł gimnazjalistów klas trzecich gimnazjów z Pasłęka, Młynar, Morąga, Dobrego i Rychlik. Zajęcia odbywały się w dniach 18-20 stycznia. Podczas warsztatów uczniowie mieli możliwość zapoznania się z umiejętnościami z zakresu gastronomii i obsługi konsumenta, mechaniki i budownictwa, ekonomii i po raz pierwszy – analizy jakościowej w mleczarstwie.
Na warsztatach gastronomicznych młodzież pracowała w grupach, wykonując pierożki chińskie, włoskie ravioli, ciasteczka kruchodrożdżowe oraz koktajle i inne napoje mieszane na bazie śmietanki. Celem warsztatów było przybliżenie gimnazjalistom charakteru kształcenia zawodowego realizowanego w ramach zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz.
Podczas warsztatów mechaniczno-budowlanych gimnazjaliści tradycyjnie mieli zajęcia z obróbki mechanicznej metali i w kuźni. Uczniowie m.in. budowali obwody elektryczne na tablicach mechatronicznych, poznawali budowę samochodu i ciągnika rolniczego, rozkładali na części silnik spalinowy, diagnozowali usterki w samochodzie przy pomocy komputera diagnostycznego. Uczniowie podjęli również próbę cekolowania ścian, układania płytek i przycinania paneli na piłach. Warsztaty wprowadzały gimnazjalistów w atmosferę pracy w zawodach mechanik samochodowy, mechanik pojazdów i maszyn rolniczych, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie.
W czasie zajęć ekonomicznych realizowanych pod hasłem: „MOJA FIRMA – MÓJ SUKCES” gimnazjaliści prowadzili rodzinne firmy produkcyjne. Celem gry było uzmysłowienie graczom mechanizmów działania rynku – pokazanie, jak to jest możliwe, by pozostawać bardzo biednym, nawet jeśli się ciężko pracuje na swoje utrzymanie. Zasady gry przeniosły uczniów do Ameryki Południowej, gdzie małe rodzinne firmy zajmowały się produkcją obuwia sportowego sprzedawanego na lokalnym rynku. Głównym celem było zarobienie tyle pieniędzy, by zapewnić rodzinie minimalne warunki życia. Warsztaty przybliżyły uczestnikom kształcenie w zawodzie technik ekonomista.
Podczas warsztatów analizy jakościowej w mleczarstwie uczniowie gimnazjum mieli możliwość zapoznania się z podstawowymi pojęciami z zakresu oceny jakościowej wybranych produktów spożywczych. Uczniowie przeprowadzili ocenę organoleptyczną karmelków i czekolady, wykonali oznaczenie kwasowości miareczkowej mąki, próbę alkoholową mleka oraz zbadali metodą areometryczną jego gęstość. Na zakończenie zajęć dokonali refraktometrycznego pomiaru zawartości procentowej sacharozy w czterech różnych sokach i napojach. Celem tych warsztatów było przybliżenie gimnazjalistom specyfiki kształcenia zawodowego na nowym kierunku w ramach zawodu technik przetwórstwa mleczarskiego.
Warsztaty przeprowadzili nauczyciele ZSEiT wspomagani przez młodzież z klas technikalnych i zawodowych. Przyjazna atmosfera i zaangażowanie prowadzących zajęcia dały gimnazjalistom możliwość przybliżenia wybranych kierunków kształcenia, zdobycia nowych doświadczeń i poznania starszych koleżanek i kolegów.
Nauczyciele ZSEiT
https://powiat.elblag.pl/nb/strona-glowna-2/2615-aktywne-nauczanie-warsztaty-dla-gimnazjalistow#sigProIdbee8113b3a