Praktyki odbyte na promie „Gryf” Unity Line były zarówno świetną przygodą, jak i lekcją przygotowującą nas do pracy w zawodzie kucharza. Na promie spędziliśmy dwa tygodnie. W tym czasie nauczyliśmy się obsługi wielu sprzętów i urządzeń gastronomicznych, a także, co w pracy bardzo ważne - działania w zespole. Atmosfera w pracy i w czasie wolnym była miła. Kucharze i cała załoga byli świetni. Pracowaliśmy dwa razy dziennie po 5 godzin. Naszym zdaniem nauczyliśmy się wiele przez ten czas. Polecamy i zachęcamy do odbycia praktyk w firmie Unity Line, ponieważ jest to fajne i pouczające doświadczenie. Mamy nadzieję, że w przyszłym roku uda nam się ponownie odbyć tam praktyki”.
Ewelina i Kacper
uczniowie ZSEiT
W roku szkolnym 2014/2015 Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku nawiązał współpracę z firmą Unity Line ze Szczecina, która umożliwiła uczniom klas kształcących w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wyjazdy na dwutygodniowe praktyki na promach pasażerskich pływających na trasie Świnoujście - Szwecja.
Uczestnicy praktyk mają możliwość poznania specyficznego charakteru pracy gastronomów na morzu. Cały program szkolenia realizowany jest na promie. Praktykanci zdobywają doświadczenie i umiejętności, które na pewno będą przydatne w ich dalszej karierze zawodowej. Podczas pobytu na promie uczniowie mają zagwarantowane m.in. zakwaterowanie i całodobowe wyżywienie w messie załogowej. Mają również możliwość zwiedzenia szwedzkich miast, do których dopływają.
Na zakończenie uczestnik szkolenia otrzymuje pisemne zaświadczenie o odbyciu praktyki na promie. Zaświadczenie w formie opinii, w dwóch wersjach językowych zawiera zakres wykonywanych prac, okres odbywania praktyk oraz ocenę.
Właśnie z takich praktyk wrócili pierwsi uczniowie, a na ich miejsce wyjechała kolejna grupa.
Wyjazdy na tego typu szkolenia cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.
Bogumiła Olendzka-Kozicka