W dniach 09 – 14 września 2013 Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku gościł 11 uczniów wraz z 3 opiekunami z Lucas-Cranach–Gymnasium w Wittenberdze.
Głównym celem wizyty było rozwijanie kulinarnych pasji młodzieży. W tym celu przeprowadzone zostały warsztaty, na których Polacy poznali smak niemieckiej zupy z pulpecikami, a Niemcy skosztowali polskiej specjalności, czyli pierogów z grzybami i kapustą. Oba dania młodzież przygotowała samodzielnie pod czujnym okiem pani Wioletty Wierzbickiej. Warsztaty poprzedzała nauka słownictwa dotyczącego składników i czynności wymaganych do ugotowania tychże potraw.
Goście z Niemiec zwiedzili również Toruń. Podziwiali miasto z lotu ptaka, wysłuchali legendy o uratowaniu miasta przed atakiem żab, obejrzeli wystawę „Świat Toruńskiego Piernika”. Tam, wykorzystując stare drewniane formy, przygotowali własne ozdobne pierniki i skosztowali tradycyjnych wypieków z Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A.
Turniej gier planszowych i pobyt w Domku Ekologicznym nad pasłęckim jeziorkiem uatrakcyjnił kolejny dzień pobytu gości z Niemiec. Niesprzyjające warunki pogodowe „osłodził” grill. Przyjaciołom z Niemiec najbardziej smakowała kiszka kartoflana.
Wycieczki do Elbląga i Olsztyna zorganizowane przez polskie rodziny wypełniły kolejne dni wizyty. Wspomnienia, wspólne oglądanie zdjęć poprzedziło wyjazd gości. Niemcy mieli szansę bliżej poznać realia życia w Polsce, ponieważ większość mieszkała w domach goszczącej ich młodzieży .
Opiekunami po polskiej stronie były Sylwia Szcześniak oraz Aneta Wołosz.