15 października 2014 r. w Folwarku Żuławskim we Władysławowie koło Elbląga odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne w ramach projektu „Dziedzictwo kulinarne Żuław”. Zajęcia warsztatowe prowadził doświadczony szef kuchni Robert Mikulicz, zaś uczestniczyła w nich 10-osobowa grupa dzieci z Gimnazjum w Gronowie Elbląskim.
Projekt „Dziedzictwo kulinarne Żuław” jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” dla małych projektów Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. W jego trakcie zrealizowane zostaną warsztaty kulinarne dla dwudziestu 10-osobowych grup dzieci i młodzieży ze szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z terenu naszego powiatu.
Celem głównym projektu jest promowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego Żuław wśród dzieci i młodzieży z obszaru LGD Łączy Nas Kanał Elbląski. Ponadto w ramach projektu przewidziane jest wydanie publikacji pt. „Żuławska książka kucharska” oraz kalendarza pt. „Dziedzictwo kulinarne Żuław”.
Andrzej Nitka